PPM Jaarcongres 2024 terugblik

‘Toekomstgericht sturen van het portfolio’ was het thema van de 19e editie, gehouden op 28 februari 2024 in Zeist. Die dag was vol beleving met persoonlijke verhalen en interessante inkijkjes.

‘Toekomstgericht sturen van het portfolio’ dat doen we vanuit dromen, doelen, onzekerheden én de waan van de dag. Daar heeft de portfoliomanager anno 2024 mee te dealen in het creëren van onze eigen wereld. Maar welke wereld?

Inspirerend en leerzaam, dat was het zeker. Zowel voor de beginnende als voor de meer ervaren deelnemers, zo’n 70 portfoliomanagers en consultants uit diverse organisaties. Frappant hoe ook dit jaar weer een hoog niveau werd gehaald tijdens het 19e Project Portfolio Management Jaarcongres. Zeker met dank aan de sprekers: Gerard Geurtjens, George ∞ Parker, Rene van der Burgt, Remco Reitsma, Joke Backer, Richard Moret, Martijn Antonisse, Kati Beekman – Sinkovics en Gijsje Brinkman – Broek.

Zij gaven ons persoonlijke verhalen en interessante inkijkjes in hun organisaties en portfolio’s. En er is weer volop genetwerkt, bestaande contacten bestendigd en nieuwe gelegd.

René van der Burgt stimuleert ons om échte verandering te ontdekken, het avontuur aan te gaan en de voorspelbaarheid van projectmatig werken daarin los te laten. Om echt te veranderen willen we geen (digitale) transities, maar vooral meer transformaties.

En – in de woorden van George – een ‘beginners mind’ is nodig om onbevangen naar vraagstukken te kunnen kijken, dat is misschien nóg belangrijker dan kennis en ervaring. Gerard benoemde nog eens het belang van een uniforme aanpak (fasering) van de projecten in het portfolio, zodat we gemakkelijk kunnen herkennen waar projecten zich bevinden in de route van idee naar oplevering.

Van alle dashboards die bij vele organisaties worden toegepast is er nog een leemte bij de mensen en de stakeholders: welke informatie daarover gaat ons helpen om meer waarde uit het projectportfolio te halen en betere organisaties te creëren?