PPM Jaarcongres op 28 mei 2014

Datum: woensdag 28 mei 2014
Locatie: De Glazen Ruimte, Maarssen

 

Inleiding

28 Mei 2014 vond in de Glazen Ruimte in Utrecht de 10e editie plaats van het Project Portfolio Management Jaarcongres. Met het thema “De nieuwe Portfoliomanager: Strategisch balanceren tussen projecten en business” werden 75 portfoliomanagers uit diverse branches verwelkomd door organisator Jan Bloem.

Organisaties willen én bezuinigen én innoveren tegelijk. ‘Changing the business’ krijgt aandacht, naast ‘Running the business’. Hierbij dreigt de scheidslijn tussen business en projecten te vervagen. Deze aspecten en de inrichting van PPM alsmede de positie van de portfoliomanager werd door diverse sprekers toegelicht vanuit diverse branches en achtergronden. Dat PPM geen éénmalige activiteit is die door middel van een tool wordt neergezet maar veelal een organisatieverandering behelst die een grote impact heeft op de besliscultuur van organisaties, wordt inmiddels duidelijk.

Het congres opende met Ralf Müller, professor uit Noorwegen, die regelmatig wereldwijd onderzoek doet naar project governance issues . Pittige kost, meer gericht op de ervaren portfoliomanagers in het gezelschap. Interessant was zijn visie op de impact van de context op de project governance en die op het aanwezige vertrouwen. Teveel control heeft een averechtse impact op dat vertrouwen!

De volgende spreker, André Abrahamse, bracht ons weer met beide voeten op Nederlandse bodem, door vooral de veranderingen te benoemen die PPM teweegbrachten binnen de NHL organisatie. PPM laten landen en implementeren binnen de cultuur van een grote onderwijsinstelling vergt doorzettingsvermogen en lange adem!

 

Jack Burg van Arlande pakte deel 2 op van het NHL verhaal, door meer in te gaan op het HOE van de verandering daar. Jack haakte tijdens zijn presentatie in op de verandercomponent van een succesvolle PPM implementatie. Op prikkelende wijze stelde Jack de toehoorders diverse vragen zoals ‘Met elkaar besproken is niet besloten, want wie neemt er nu eigenlijk welk besluit’? En ‘Wanneer is goed opdrachtgeverschap ook goed voor je carrière’?

 

Parallel aan Jack Burg stonden Willem Passchier en Wim Visser, beiden actief als Business Architect resp. Portfoliomanager binnen NS Reizigers. Zij staan voor de uitdaging om een succesvolle manier van tactische portfolioplanning, met zicht op capaciteit van afdelingen en prioriteiten tussen de vele projecten, nu operationeel binnen een domein, nu te gaan implementeren binnen geheel NS Reizigers!

Rachael Ann James nam ons vervolgens met haar enthousiasme mee in de complexe en dynamische wereld van multinational Cargill, waar zij helpt om de projectenportfolio’s van 75 organisaties binne dit concern beter op te lijnen en te laten presteren. Dat soft skills daarbij een belangrijke pijler vormen om de mensen mee te krijgen is ons wel duidelijk geworden. Hoe krijg je als portfoliomanager de managers zo ver dat zij gaan zien hoe PPM hun business beter maakt? Dat er ook soms stapjes ‘terug’ worden gezet is onvermijdbaar in zo’n omvangrijke context.

Het diner was bijzonder omdat de gerechten letterlijk onder de neus van de gasten werden klaargemaakt. De recepten van deze bijzondere combinaties zijn op de website PPMjaarcongres.nl terug te vinden. Er was uitgebreid gelegenheid om te netwerken en de stands van de sponsoren te bezoeken.

Na het diner deed Jan Bloem de wrap up door in de zaal te inventariseren wat men van de sprekers dacht mee te nemen naar het thuisfront. Daarna was de vloer voor Jaco Wobma van CB (voorheen Centraal Boekhuis), welke organisatie een zeer succesvolle omslag heeft gemaakt van distributiecentrum van boeken naar logistieke dienstverlener voor verschillende branches. Interessant in de PPM benadering van CB is dat de combinatie van PPM met Agile/Scrum is gevonden. Wellicht dat Jaco hiermee andere organisatie op ideeën heeft gebracht om de kracht van Scrum en het werken in sprints te combineren met de Arlande aanpak voor PPM, met de Portfolioboard en de Regiegroepen waarin business executives en product owners met elkaar de prioriteiten stellen.

Rond acht uur lagen we nog goed op schema en kon iedereen huiswaarts het Hemelvaartweekend in. De deelnemers en de organisatie kunnen terug kijken op een geslaagd evenement dat in 2015 ongetwijfeld weer een vervolg gaat krijgen.

Aanrader?

Heeft u goede ideeën opgedaan tijdens het congres en wilt u weten welke voor u interessant zijn, kijk dan eens in de spiegel via de PPM Maturity Zelfscan elders op deze site en ontvang het resultaat daarvan in een interessant rapport!