Masterclass PPM Top module

In veel organisaties wordt de stroom van veranderinitiatieven steeds groter en minder voorspelbaar. Hoe maak je daarin keuzes – zodat díe projecten worden gedaan die optimaal waarde toevoegen aan de organisatie en zodat die gekozen projecten ook succesvol kunnen worden uitgerold en de voordelen ervan worden genoten?

Project Portfolio Management (PPM) ondersteunt directie en management bij het voeren van de regie over de stroom aan projecten en andere initiatieven voor change. Organisaties die verdere stappen maken met het toepassen van PPM ervaren daar direct grote voordelen van. Niet alleen doordat er meer projecten slagen en er minder tijd en geld onnodig wordt verspild, maar ook doordat de bijdrage aan doelen transparant wordt en die doelen worden gehaald, waardoor de organisatie in haar omgeving het verschil kan maken.

Door de invoering van nieuwe werkwijzen zoals Agile, Scrum en SAFe verandert ook de wereld van PPM. Steeds meer organisaties werken met hybride situaties met waterval projecten én agile teams. De focus van PPM als brug tussen strategie en uitvoering verschuift daardoor nog meer naar het doen van de juiste projecten.

In de Top module van de Masterclass PPM maak je een sprong door te leren organisatiedoelen en het projectenportfolio te verbinden op manieren die zorgen voor synergie en impact. Én hoe je dat doet samen met andere betrokkenen.

BENEFITS

Wat de investering in de Masterclass PPM Top module je oplevert is:

 • Synergie bereiken tussen de onderdelen van het portfolio.
 • Impact creëren door het optimaliseren van waarde voor de organisatie en de omgeving.
 • Een strategische en tactische analyse van het projectportfolio kunnen maken.
 • Zien hoe anderen het toepassen.
 • Leren van best practices.
 • Een certificaat van deelname. 
Beschrijving

Deze masterclass biedt jou de gelegenheid om je samen met collega’s uit andere organisaties verder te professionaliseren in de beginselen van PPM. In de masterclass krijg je de gelegenheid om cases uit je eigen praktijksituatie te spiegelen met de andere deelnemers, voorbeelden uit te wisselen, dilemma’s te benoemen, best practices te kennen en te werken aan oplossingen. Dit stimuleert de toepassing van het geleerde in de eigen werkomgeving en er concreet mee aan de slag te gaan. Met name het presenteren van eigen cases in combinatie met de best practices en ervaring van de master blijkt veel inspiratie te geven. De groepsomvang is daarom beperkt tot maximaal 7 deelnemers.

VOOR WIE?

De Masterclass PPM Top module is bedoeld voor personen die zijn belast met of direct betrokken bij het organiseren en professionaliseren van project portfolio management (PPM) in hun organisatie. Voor bestuurders, directieleden, managers, controllers, project portfolio managers en programmamanagers, managers PMO, portfolio-analisten en bijvoorbeeld informatiemanagers die toe zijn aan een volgende stap en zich willen verdiepen in PPM. Én die daarmee aan de slag willen gaan in hun organisatie.

 

Vragen die aan bod komen in de PPM Top module zijn:
 • Hoe maak je een doelenmap en hoe vertaal je die naar een roadmap en een portfolio dashboard?
 • Hoe krijg je draagvlak en commitment bij business executives (projecteigenaren, opdrachtgevers), bij projectmanagers en andere betrokkenen bij het portfolio?
 • Hoe zorg je voor een heldere sturing op de portfolio financiën en fondsen?
 • Hoe richt je resourceplanning in voor capaciteitsmanagement?
 • Hoe richt je business case management in zodat sturing op benefits mogelijk wordt?
 • Hoe richt je een project portfolio management office in?
 • Hoe pas je portfoliomanagement toe in agile (bijv. SAFe) en hybride omgevingen?

Op welke van deze vragen de nadruk komt te liggen wordt in overleg met de deelnemers bepaald.

De Masterclass PPM Top module (vijf dagdelen) biedt een vervolg op de Masterclass PPM Basis module. Beide modulen beslaan elk vijf dagdelen.

Ook is er een Masterclass PPM Introductie module (één dagdeel).

Elke module is ook voor in-company (maatwerk) toepassing beschikbaar.

Door wie:

Jan Bloem is een senior consultant en trainer/coach. Jan is autoriteit in het ontwikkelen en toepassen van PPM en heeft daarmee ruime ervaring opgebouwd in diverse sectoren. Hij is in 2014 met deze masterclass gestart.

WANNEER?

Duur: 5 dagdelen, om de week.

Datum:  Groep 8 start 29 november 2019, vervolgens 13/12/19, 10/01/20, 24/01/20 en 07/02/20.

Tijdstip:  08.30 tot 12.30uur.

Locatie in midden-Nederland.

 

Informatie en Inschrijven Masterclass PPM

Vul hieronder je gegevens in om door te gaan naar het inschrijfformulier van de Masterclass PPM:

 • Datumnotatie:DD slash MM slash JJJJ
 • Je voornaam en je achternaam
 • Het e-mail adres waarop je de link naar de PDF wilt ontvangen
 • Zonder spaties
 • De naam van de organisatie waar je voor werkt
 • Optioneel, naar behoefte in te vullen
 • Einde van dit formulier - druk op 'Verzenden'

  Nadat je op de verzendknop hebt gedrukt ontvang je een email met de link naar de PDF.