Masterclass PPM Introductie module

In veel organisaties wordt de stroom van veranderinitiatieven steeds groter en minder voorspelbaar. Hoe maak je daarin keuzes – zodat díe projecten worden gedaan die optimaal waarde toevoegen aan de organisatie en zodat die gekozen projecten ook succesvol kunnen worden uitgerold en de voordelen ervan worden genoten? Door de invoering van nieuwe werkwijzen zoals Agile, Scrum en SAFe verandert ook de wereld van PPM. Steeds meer organisaties werken met hybride situaties met waterval projecten én agile teams. De focus van PPM als brug tussen strategie en uitvoering verschuift daardoor nog meer naar het doen van de juiste projecten.

Project Portfolio Management (PPM) ondersteunt directie en management bij het voeren van de regie over de stroom aan projecten en andere initiatieven voor change.

In deze Masterclass van één dagdeel leer je het waarom van PPM en hoe het toepassen van PPM leidt tot meer grip op het projectenportfolio en tot meer synergie en impact in je organisatie.

BENEFITS

Wat de investering in de Masterclass PPM Introductie module je oplevert is:

 • Inzicht in de noodzaak van PPM voor organisaties.
 • Inzicht in toepassingsmogelijkheden: Richten, ramen en realiseren van het projectenportfolio.
 • Inzicht in valkuilen en randvoorwaarden bij implementatie van PPM. 
Beschrijving

Deze masterclass van een dagdeel wordt gehouden met een groep van 6 tot 10 deelnemers.  Aan de hand van het PPM groeimodel met de vier stadia (Los-Grip-Synergie-Impact) doorlopen we het nut en de mogelijkheden van PPM.

VOOR WIE?

Deze module van de Masterclass PPM is bedoeld voor bestuurders, directieleden, managers, controllers, project portfolio managers en programmamanagers, managers PMO, portfolio-analisten en bijvoorbeeld informatiemanagers die zich willen oriënteren op de mogelijkheden van PPM en daarmee aan de slag willen gaan in hun organisatie.

Vragen die aan bod komen in de PPM Introductie module zijn:
 • Wat is PPM, wat zijn de belangrijkste elementen?
 • Hoe is het ontstaan en hoe ontwikkelt het zich in een wereld die steeds meer Agile en hybride wordt?
 • Welke governance is nodig voor PPM?
 • Wat is een goed portfolio dashboard, welke informatie is nodig?
 • Hoe pak je een PPM-implementatie aan?

Op welke van deze vragen de nadruk komt te liggen wordt in overleg met de deelnemers bepaald.

De Masterclass PPM Introductie module biedt een opstap naar de Masterclass PPM Basis module en de Masterclass PPM Top module (elk 5 dagdelen).

Elk traject is ook voor in-company (maatwerk) toepassing beschikbaar.

Door wie:

Jan Bloem is een senior consultant en trainer/coach. Jan is autoriteit in het ontwikkelen en toepassen van PPM en heeft daarmee ruime ervaring opgebouwd in diverse sectoren. Hij is in 2014 met deze masterclass gestart.

WANNEER?

Duur: 1 dagdeel.

Datums in 2019:  12 juli, 16 augustus, 25 oktober.

Tijdstip:  09:00 tot 12.30uur.

Locatie in midden-Nederland.

Inschrijven Masterclass PPM Introductie

Deelname Masterclass PPM Introductie, 1 dagdeel, kosten €395,- excl. 21% BTW

 • Datumnotatie:DD slash MM slash JJJJ
 • De module bestaat uit één sessie. Kruis de gewenste datum van deelname aan. De sessie start om 09:00 uur en eindigt om 12:30 uur.
 • Zonder spaties
 • De kosten van deelname zijn €395,- (exclusief 21% BTW) en worden gefactureerd aan dit adres. Vermeld: Afdeling (indien nodig, eventueel ook de persoon), Straat en huisnummer, Postcode en plaats, E-mailadres (indien afwijkend van bovenstaande).
 • Het inkoopkenmerk dat op de factuur vermeld mag worden. Type een '-' in als dat niet nodig is.
 • Einde van dit formulier - druk op 'Verzenden'

  Nadat je op de verzendknop hebt gedrukt ontvang je een bevestigings-email.